Dieta ma znaczenie

Akkermansia Muciniphila bakteria, która zmienia życie wielu osobom i nareszcie jest dostępna w Polsce dla wszystkich!

O Akkermansi jest głośno już od kilku dobrych lat, a dokładnie od pierwszych opublikowanych badań na jej temat w 2004 roku, środowisko naukowe zajmuje się nią dopiero od 20 lat, a badań pod jej kątem zostało opublikowane ponad 1200, ta liczba naprawdę robi wrażenie. No dobrze, ale pewnie chcesz wiedzieć o co tyle szumu? Dlaczego wszyscy się nią tak interesują i dlaczego mówię, że jest bakterią zmieniającą życie?

Akkermansia muciniphila podstawowe informację

Akkermansia muciniphila należy do rodzaju bakterii Verrucomicrobia i jest bakterią gram ujemną żyjącą w warstwie śluzowej nabłonka jelitowego (mucynie) głównie jelita grubego. A. Muciniphila jest po części zbudowana z białka Amuc 1100, które łącząc się z krótkołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi i receptorem TRL2 stymuluje komórki produkujące śluz oraz  zwiększa integralność („szczelność”) bariery jelitowej. Akkermansia degraduje śluz jelitowy i wykorzystuje go jako źródło energii, węgla i azotu. Bakteria ta kolonizuje jelito człowieka w ciągu 1 roku po urodzeniu, jej liczebność po 1. r.ż. osiąga ten sam poziom, co u zdrowych dorosłych, ale co ważne, stopniowo maleje z wiekiem.

Ilość Akkermansi w naszych jelitach waha się od 0.5% do nawet 5% naszego mikrobiomu, ilość ta zależna jest od:

  • naszego wieku, u osób po 65 r.ż. obserwuje się znacznie niższą ilość A.Muciniphila
  • naszego stylu życia
  • diety jaką stosujemy
  • tego ile się ruszamy
  • jak dużo się stresujemy
  • jak wyglądała mikrobiota naszej mamy
  • ilości antybiotyków, które zażyliśmy w życiu
  • długości postu nocnego

Czynnikami szczególnie niekorzystnymi na ilość Akkermansi Muciniphila jest otyłość, cukrzyca typu 2 i przewlekłe spożywanie diety wysokotłuszczowej, wysokoenergetycznej, wysoko przetworzonej, czy różnego rodzaju używki, jak alkohol.

Wpływ Akkermansia Muciniphila na zdrowie

  • chroni przed chorobami układu krążenia,
  • zapobiega powstawaniu zaburzeń metabolicznych, jak insulinooporność czy cukrzyca typu 2, 
  • produkuje SCFA, w tym zwiększa ilość maślanu w jelitach,
  • stabilizuje gospodarkę cukrową i poprawa poziom hemoglobiny glikowanej,
  • reguluje funkcje odpornościowe,
  • zapobiega występowaniu stłuszczenia wątroby,
  • zmniejsza poziom lipopolisacharydów (LPS),
  • zmniejsza stan zapalny jelit,
  • dba o zachowanie równowagi w jelitach,
  • zapobiega występowaniu atopii,
  • może pomóc w kontroli apetytu.

Czy Akkermansia Muciniphila jest szkodliwa?

Akkermansia na pierwszy rzut oka może wydawać się patogenną bakterią, ponieważ żywi się śluzem jelita grubego (mucyną) i jest bakterią gram ujemną, które na ogół są patogenne. Nic bardziej mylnego, Akkermansia żyje w warstwie śluzu tej najbardziej powierzchownej, dalej od nabłonka jelitowego, powoduje „rozwodnienie” tego śluzu, co pomaga w usuwaniu patogennych substancji, drugą sprawą jest to, że dzięki temu, że żywi się mucyną stymuluje nasz organizm do zwiększonej produkcji SCFA (krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych), które są niezbędne dla prawidłowej funkcji i rozwoju nabłonka jelitowego. Czyli mówiąc wprost, im więcej Akkermansia zjada tego śluzu, tym więcej jest produkowane śluzu przez komórki nabłonka i nadbudowuje się korzystnie nabłonek jelitowy.

Polifenole jako czynniki wpływające na homeostatyczną mikroekologię jelit i cechy immunometaboliczne Akkermansia muciniphila : od myszy do człowieka
2022 Polyphenols as Drivers of a Homeostatic Gut Microecology and Immuno-Metabolic Traits of Akkermansia muciniphila: From Mouse to Man by María Carolina Rodríguez-Daza and Willem M. de Vos

Wpływ Akkermansia Muciniphila na gospodarkę cukrową i otyłość

Nie da się ukryć, że otyłość jest powiązana z dysbiozą jelitową, niestety, ale obserwujemy to już u małych dzieci. Analiza mikroflory jelitowej w kale wykazała, że u dzieci otyłych i z nadwagą stężenie A. Muciniphila było zmniejszone w porównaniu z dziećmi szczupłymi. 

Szereg badań pokazuje, że wzrost Akkermansi Muciniphila korzystnie wpływa na zdrowie metaboliczne ludzi oraz zwierząt, szczególnie u osób z otyłością oraz cukrzycą typu 2 obserwuje się tę zmianę. Akkermansia Muciniphila znacząco zwiększa tolerancję glukozy, poprawia wrażliwość na insulinę oraz łagodzi stan zapalny wywołany przez tkankę tłuszczową. 

A. Muciniphila zmniejsza wchłanianie węglowodanów poprzez zwiększenie termogenezy (czyli wydzielania ciepła przez nasz organizm) i wydzielanie glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1 odpowiada za hamowanie głodu i większe czucie sytości) dodatkowo zmniejsza produkcje białek wchłaniających glukozę i fruktozę w jelitach.

Podawanie pasteryzowanego A. muciniphila u osób otyłych zmniejsza masę ciała i obwód bioder, dodatkowo poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza markery uszkodzenia wątroby.

Wpływ Akkermansi na jelita

Odpowiednia ilość Akkermansia Muciniphila odgrywa bardzo dużą rolę w zachowaniu zdrowia jelit, a konkretnie w prawidłowym funkcjonowaniu bariery jelitowej, której rozszczelnienie rzutuje na pogorszenie się stanu naszego zdrowia oraz na funkcjonowanie GALT, czyli głównego elementu jelitowego układu odpornościowego. Naruszenie integralności błony śluzowej jelit (uszkodzenie bariery jelitowej) ułatwia toksynom wnikanie do krwioobiegu, a także zaburza odpowiedź immunologiczną błony śluzowej,  powodując rozwój chorób zapalnych jelit (IBD), takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC). Badania jasno pokazują, że u osób chorujących na WZJG odnotowuje się znaczący spadek w ilości A.Muciniphila

Akkermansia Muciniphila:

  • przywraca funkcje bariery jelitowej, poprzez zwiększenie grubości warstwy śluzu i poziomu peptydu przeciwdrobnoustrojowego RegIIIγ, który przyczynia się do poprawy funkcji bariery jelitowej i mniejszej translokacji LPS do krążenia
  • łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit i zmniejsza nasilenie zapalenia jelita grubego
  • reguluje odpowiedź immunologiczną, zmniejszając markery stanu zapalnego
  • dzięki temu, że Akkermansia żyje w warstwie śluzowej jelita i żywi się mucyną nie jako ułatwia usuwanie patogenów z jelita grubego

Akkermansia Muciniphlia, a choroby skóry 

Nie tylko w przypadku chorób metabolicznych i związanych z jelitami Akkermansia odgrywa dużą rolę. U dzieci chorujących na choroby atopowe (np. AZS) obserwuje się spadek liczebności korzystnych bakterii: F. prausnitzii, Lachnospira i A. Muciniphila, co pokazuje, że bariera jelitowa odgrywa tu bardzo ważną rolę. Badania sugerują, że ilość A. Muciniphila jest kluczowa dla rozwoju chorób atopowych IgE-zależnych. A. Muciniphila może oddziaływać z komórkami nabłonka jelit, uwalniając IL-8 w celu uzyskania efektu immunomodulującego.

Akkermansia, a choroby nowotworowe

Akkermansia może okazać się wsparciem dla osób z chorobami nowotworowymi. Badania pokazują, że u pacjentów u których poziom Akkermansi był wyższy odpowiedź organizmu na  leczenie była znacznie lepsza. Niestety na ten moment jest zbyt mało badań na ten temat, więc nie można brać tego za pewniak. 

Ciekawostka:

Według ostatnich badań A. Muciniphila i F. Prausnitzii występowały rzadziej w mikroflorze jelitowej dzieci chorych na astmę i chorobę Alzheimera. Uwolnione metabolity tych bakterii mogą powodować powstawanie cytokin przeciwzapalnych i hamować wytwarzanie cytokin prozapalnych.

Wpływ aktywności fizycznej na Akkermansie Muciniphila

Nie od dziś wiadomo, że aktywność fizyczna moduluje skład mikrobioty jelitowej, a badania pokazują, że u osób uprawiających umiarkowaną aktywność fizyczną jest większa liczebność Akkermansi w jelitach. Ilościowa analiza PCR wykazała większą liczebność prozdrowotnych gatunków bakterii u kobiet aktywnych, głównie drobnoustrojów Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia hominis i Akkermansia Muciniphila.

Prawdopodobnym mechanizmem działania wiążącym zwiększoną ilość Akkermansi z większą ilością aktywności fizycznej jest to, że podczas wysiłku fizycznego dochodzi do lekkiego niedotlenienia jelita, z tego względu Akkermansi jako bakteria beztlenowa ma lepsze warunki do rozwoju. 

Rewolucja na polskim rynku z Sanprobi

W momencie w którym decydujesz się na stosowanie postbiotyku Akkermansia Muciniphila, musisz pamiętać, że nie wystarczy podawać go przez 3 miesiące i sprawa załatwiona, musisz dbać o utrzymanie jego odpowiedniego poziomu poprzez dietę przez cały okres terapii, jak i po jej zakończeniu, aby nie były to pieniądze wyrzucone w błoto. W kolejnym punkcie opowiem Ci, co najbardziej służy jej wzrostowi, a czego lepiej unikać, a teraz przejdźmy do kwestii mniej przyjemnej, czyli do kwestii ceny za ten produkt i z czego ona wynika.

W 2023 roku na Polski rynek trafiła pasteryzowana Akkermansia Muciniphila, pasteryzowana bakteria, nie jest gorsza od żywej bakterii, a może okazać się nawet lepsza, ponieważ podczas pasteryzacji białko Amuc 1100 nie traci swojej aktywności. Firma Sanprobi jako jedyna firma produkuje czystą Akkermansie Muciniphlia, bez żadnych dodatków, aby było jasne, że efekty terapii wynikają ze spożycia właśnie Akkermansi, a nie innych dodatków, jak wygląda to w przypadku produktów zagranicznych. Z uwagi na to, że Akkermansia jest bakterią beztlenową bardzo trudno ją wyhodować, przez co proces jej wytworzenia jest bardzo trudny i kosztowny, stąd właśnie ta wysoka cena produktu.

Dieta wspierająca wzrost Akkermansi Muciniphila

Nasza dieta ma znaczenie i odgrywa kolosalną rolę w ilości Akkermansi, którą mamy w jelitach. Szczególnie dieta wysokotłuszczowa (bogata w niezdrowe tłuszcze), wysokoenergetyczna i wysokocukrowa znacząco obniża ilość A. Muciniphila w naszym organizmie. Jeśli chodzi o to jaka dieta jest najlepsza dla naszej mikrobioty to jest to dieta śródziemnomorska, drobnoustroje żyjące w naszych jelitach kochają zdrowe posiłki, pełne warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy, to właśnie powinna być podstawa naszej diety. Poniżej przedstawię Ci produkty/związki, które szczególnie korzystnie wpływają na wzrost ilość A.Muciniphila:

Polifenole – wyraźnie stymulują wzrost liczebności A. Muciniphila, a szczególnie antocyjany, flawan-3-ole, flawonole, flawanony, stylbeny i kwasy fenolowe.

Antocyjany powszechnie występują w jagodach, jagodach acai, śliwkach, aroni, fasoli i granacie. Wykazano, że spożycie owoców bogatych w antocyjany stymuluje A. Muciniphila i łagodzi zapalenie jelit, uszkodzenie wątroby i zmiany metaboliczne związane z otyłością. 

Śliwki Davidsona są szczególnie bogate w antocyjany. Suplementacja śliwki Davidsona (8 mg ekwiwalentu antocyjanów/kg/dzień) przez 8 tygodni zmniejszyła stężenie trójglicerydów w osoczu, zmniejszała masę tłuszczu trzewnego i brzusznego, markery stanu zapalnego oraz zwiększyła liczebność A. mMiniphila.

Ekstrakt z granatu – spożycie 1 g/dziennie przez zdrowych ochotników przez 4 tygodnie spowodowało wzrost bakterii A. MuciniphiliaLactobacillus spp. , Prevotella spp.  oraz spadek bakterii patogennych.

Inulina – wpływa na wzrost liczebności A. Muciniphila.

Oliwa z oliwek – dzięki działaniu przeciwzapalnemu zwiększa ilość A. Muciniphila.

Owies – jest bogaty w β-glukany i polifenole. Spożycie 80g owsa u osób z umiarkowaną hipercholesterolemią przez 45 dni spowodowało wzrost A. Muciniphila , zmniejszenie dyslipidemii i obniżenie HDL-C.

Sok z żurawiny –  ekstrakt z soku żurawinowego wzbogacony 57% PAC zwiększa poziom A.Muciniphila oraz ilość śluzu jelitowego po 10 dniach leczenia.

Mango – Mango, Spożycie 300–400 g miąższu mango u pacjentów z IBD przez 8 tygodni spowodowało wzrost L. plantarum , L. lactis,  L. reuteri, spadł poziom cytokin prozapalnych w osoczu, wzrósł poziom maślanu. Natomiast  nie wykryto żadnych zmian w ilości A. Muciniphila.

Kwercytyna – suplementacja kwercetyny (100 μg dziennie) zmniejszyła przyrost masy ciała, zmiany miażdżycowe, stany zapalne i stres oksydacyjny. Skład mikrobioty jelitowej uległ korzystnej zmianie, wzrósł poziom liczebności A.Muciniphila oraz Bifficobacterium, a ilość niekorzystnych drobnoustrojów uległa zmniejszeniu. Kwercetyna występuje powszechnie w jabłkach, herbatach, jagodach i cebuli.

Herbata zielona –  we wszystkich naparach herbacianych zaobserwowano, że zwiększa ona różnorodność drobnoustrojów, szczególnie ilość bakterii z rodzaju Actinobacteria, Coriobiotices, Turicibacterales, B. pseudolongum, B. adolescentis, A. muciniphila, a obniżała poziom Clostridiales. Herbaty zawierają głównie flawan-3-ole, takie jak EGCG i ECG, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krążenia, zapobiegają przyrostowi masy ciała i gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz zmniejszają poziom glukozy, lipidów i białka wiążącego lipopolisacharydy w surowicy.

Suplementacja 2% ekstraktu zielonej herbaty (GTE) zawierającego EGCG (48%) znacząco wpływa na skład mikrobioty jelitowej, głównie poprzez zwiększenie ilości Akkermansia i Bifidobacterium  spp

Berberyna – suplementacja berberyną zwiększa ilość Akkermansi Muciniphila.

Podsumowując:

Jeśli chcesz cieszyć się korzyściami wynikającymi z większej ilości Akkermansi Muciniphlia w swoim organizmie, jedz zdrowo, jedz dużo produktów bogatych w polifenole, wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, ogranicz spożycie mięsa i najważniejsze, dużo się ruszaj! 

Źródła: 

  • 2022 „Polyphenols as Drivers of a Homeostatic Gut Microecology and Immuno-Metabolic Traits of Akkermansia muciniphila: From Mouse to Man” M. C. Rodríguez-Daza,  W. M. de Vos  https://www.mdpi.com/1422-0067/24/1/45
  • 2019 „Akkermansia muciniphila is a promising probiotic” T. Zhang, Qianqian Li, ,  L. Cheng, H. Buch, and F. Zhangcorresponding”  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6801136/
  • 2022 „Akkermansia muciniphila and Gut Immune System: A Good Friendship That Attenuates Inflammatory Bowel Disease, Obesity, and Diabetes” V. F. Rodrigues, J. Elias-Oliveira, Í. S. Pereira, J. A. Pereira, S. C. Barbosa, M. S. Gonsalez Machado, D. Carloscorresponding https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9300896/
  • 2022 ” Akkermansia muciniphila and Faecalibacterium prausnitzii in Immune-Related Diseases” R. M. R. Ariezal Effendi, M. Anshory, H. Kalim, R. Farah Dwiyana, O. Suwarsa , L. M Pardo, T. E C Nijsten, H. Bing Thio.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9782003/ 
  • 2017 „Differences in gut microbiota profile between women with active lifestyle and sedentary women”  C. Bressa, M. Bailén-Andrino,J. Pérez-Santiago, R. González-Soltero, M. Pérez, M.G. Montalvo-Lominchar, J. Luis Maté-Muñoz, R. Domínguez, D. Moreno M. Larrosa
  • webinar Sanprobi 18-19.04.2023
Ilość wyświetleń: 1219

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Przeczytaj również

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)