Dieta ma znaczenie

DIETA SIBO IMO

Aktualizacja: 20.04.2023

Jak powinna wyglądać dieta w SIBO/IMO?

Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że dieta NIE LECZY SIBO/IMO, ona tylko łagodzi objawy i zmniejsza nasze dolegliwości.

Najczęściej zaleca się stosowanie diety LOW FODMAP, która jest pomocna dla osób cierpiących na IBS(zespół jelita nadwrażliwego) jednakże nie dla każdego ta dieta będzie pomocna.

W leczeniu stosuję się również takie diety jak:
– Bi-Phasic diet (protokół Dr. Jacobi)
– Dieta elementarna 
– czy dieta Karniwora   

low fodmap dieta sibo ibs

Dieta LOW FODMAP na czym polega?

Dieta LOW FODMAP skupia się na ograniczeniu produktów o wysokim potencjale fermentacyjnym, aby zmniejszyć nasze wzdęcia i gazy. FODMAP jest skrótem od fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole. 

Zaliczamy do nich:
• fruktozę (występującą głównie w owocach, miodzie, słodyczach w formie syropu glukozowo- fruktozowego)
• laktozę (występującą głównie w produktach mlecznych)
• fruktany (występujące głównie w pszenicy, czosnku, cebuli)
• galaktany (występujące głównie w roślinach strączkowych)
• poliole (m.in. mannitol, sorbitol, ksylitol).

Celem diety LOW FODMAP jest wykluczenie produktów wysoko fermentujących na okres 2-6 tygodni, a następnie włączanie ich z powrotem do diety i obserwowanie na jakie produkty reagujemy dobrze, a na jakie źle, jakie ilością są dobrze przez nas tolerowane, a które nam szkodzą. 

Ile powinien trwać etap eliminacji na diecie LOW FODMAP?

1 ETAP diety – eliminacja

Etap eliminacji czyli największych ograniczeń powinien trwa 2-6 tygodni, okres trwania diety jest uzależniony od poprawy naszego samopoczucia, jeśli po 3 tygodniach czujemy się świetnie możemy przejść do kolejnego etapu, natomiast jeśli objawy po 6 tygodniach nie ustępują musimy przyjrzeć się dokładnie naszej diecie i sprawdzić czy gdzieś nie popełniamy błędy. Staramy się, aby czas trwania 1 etapu nie przekraczał 8 tygodni, z racji tego, że im dłuższy okres eliminacji tym gorzej dla naszego microbiomu. 

2 ETAP – reintrodukcja 

Ten etap jest najważniejszy, nazwałabym go bardziej etapem obserwacji, jest on dużo dłuższy i wymaga jeszcze większej pracy od nas, ponieważ powinniśmy raz na  2-3 dni wprowadzać nowy produkt i sprawdzać jak na niego reagujemy. Dobrze jest podchodzić do tego z rozsądkiem i nie zjadać na raz całego jogurtu tylko tak z 3 łyżki i zobaczyć jak będzie. 

Bardzo ważne jest, aby prowadzić przez cały okres eliminacji i reintrodukcji dzienniczek żywieniowy, (niektórzy uważają to za stratę czasu, ale uwierzcie nie jesteście w stanie zapamiętać takiej ilości informacji które są niezbędne do etapu 3) może to być zwykły zeszyt, najlepiej, abyście notowali co zjedliście, o której godzinie, wasze samopoczucie oraz co bardzo ważne ilość wypróżnień i jakiej konsystencji jest stolec, tak jest to trudne żeby się przyzwyczaić do oglądania swojego stolca, ale jest to bardzo ważne, bo on pokazuję nam jak pracuję nasz przewód pokarmowy. Według Bristolskiej skali formowania stolca, nasza kupa powinna wyglądać między 3-4, wyjątkiem są osoby z IBS, ponieważ ich stolec może mieć strukturę typu 3-4, ale być w formie króliczych bobków, ponieważ jest to zależne od ruchów perystaltycznych jelit, które w przypadku IBS-biegunkowego są przyśpieszone. 

3 ETAP – indywidualizacja  

Po przejściu fazy reintrodukcji, prowadząc dzienniczek żywieniowy już wiemy, co nam szkodzi, a co nie, a więc możemy zindywidualizować naszą dietę i raczej ograniczać produkty, które nam szkodzą, ale oczywiście nie na całe życie, co jakiś czas możemy próbować tego, co nam szkodziło wcześniej i zobaczyć jak z upływem czasu na to reagujemy. Może się okazać, że nasza microbiota się poprawiła i już możemy jeść np. bób który wcześniej nam szkodził. Najważniejsza jest samo obserwacja  🙂 

Co można jeść w pierwszym etapie diety LOW FODMAP? 

Monash Uniwersity, który zajmuję się właśnie dietą low FODMAP stworzył aplikację MonashUniwersity FODMAP diet, która jest na bieżąco aktualizowana i są dodawane nowe rzeczy, dlatego gorąco Was zachęcam do jej zakupienia. W sklepie google play kosztuje około 30 zł, nie są to więc duże koszta, a bardzo Wam to ułatwi przejście przez dietę. Ja nie wypiszę Wam wszystkich rzeczy dozwolonych i niedozwolonych, ponieważ jest ich naprawdę dużo, wypiszę Wam kilka rzeczy, które powinny być dla Was pomocne, pamiętajcie, że wszystko zależy od ilości spożytego produktu więc, wrzucę rzeczy które możecie jeść spokojnie i te na, które należy uważać. Najważniejszą rzecz jaką musicie zapamiętać przy wybieraniu produktów low i high FODMAP to to, że nie wszystko, co innym szkodzi Wam też będzie szkodzić, więc to, że produkt jest high FODMAP nie znaczy, że dla Was będzie niedozwolony, to samo działa w drugą stronę, niektóre produkty low FOMDAP mogą się dla Was okazać niekorzystne. Mimo wszystko starajcie się, aby wasza dieta byłą różnorodna, ponieważ, to jest kluczowe dla polepszenia różnorodności waszej microbioty. 

Produkty LOW FODMAP :

Warzywa : rukola, marchewka, ogórek, kalarepa, oliwki, pietruszka, ziemniaki, rzodkiewka, szpinak, różnego rodzaju sałaty.

Owoce : borówki, mandarynki, smoczy owoc, kiwi (2 szt.), papaja, pomarańcze.

Zboża itp.: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, chleb bezglutenowy, komosa ryżowa, mąka gryczana, mąka jaglana, ryż, makaron ryżowy

Nabiał* : masło, napój migdałowy, napój ryżowy mleko bez laktozy, jogurty bez laktozy, jogurt kokosowy
sery: najlepiej wybieraj twarde sery jak grana padano czy cheddar, ewentualnie  camembert, feta, mozzarella (w ok. 40g)

* W IMO nabiał ograniczamy jak najbardziej

Inne : orzechy brazylijskie, macadamia, masło orzechowe, kasztany jadalne, orzechy pini, orzechy pekan, chia, pestki dyni, pestki słonecznika, tofu, orzechy włoskie, stewia, agar, syrop klonowy, 

Mięsa (nieprzetworzone), ryby i oleje są dozwolone wszystkie.

Produkty szczególnie HIGH FODMAP:

warzywa : cebula, czosnek, szparagi, buraki, brokuł, kalafior, seler, cukinia, grzyby. 

Owoce : jabłka, brzoskwinie, awokado, wiśnie, daktyle, figa, gruszki, arbuz.

Zboża itp.: mąka migdałowa, pszenne produkty, kasza bulgur, jęczmień, kasza gryczana, mąka z amarantusa.

Nabiał : riccotta, śmietana, kefir, mleko i jogurty z laktozą.

Inne: wszystkie strączki, fasola, migdały, orzechy nerkowca, falafel, soczewica, pistacje, syrop  z agawy, miód, cukier kokosowy, słodziki. 

Dieta elementarna w SIBO 

Jest to dość drogi sposób leczenia i wymagający psychicznie, ponieważ dieta elementarna polega na spożywaniu gotowych mieszanek, które dostarczają nam wszystkich niezbędnych makroskładników, witamin i składników mineralnych. Ten sposób żywienia nie obciąża układu pokarmowego i pozwala zregenerować się jelitom. Czas trwania takiej diety wynosi około 2-3 tygodnie i podczas jej stosowania nie jemy żadnych stałych posiłków tylko i wyłącznie wypijamy gotowe mieszanki. 

Bi-Phasic Diet – Protokół dr Jacobi SIBO

Protokół dr. Jacobi, jest dietą bardziej wymagającą niż dieta low FODMAP, ale w niektórych przypadkach może okazać się bardziej efektywna. W pierwszych fazach przypomina dosyć dietę ketogeniczną. 

Bi-Phasic diet jest dieta podzieloną na 2 etapy chodź tak naprawdę na 3, bo pierwsza faza dzieli się 2, na restryjkcyjną i semi-restrykcyjną. Każda faza powinna trwać od 4 do 6 tygodni w zależności od naszych objawów. Zaczynamy od fazy restrykcyjnej, jeśli nasze objawy ustąpią, to przechodzimy do fazy semi-restrykcyjnej na której jesteśmy około 4 tygodnie, a następnie przechodzimy do fazy 2. 

SIBO DIETA
SIBO DIETA

Jak widzicie ta dieta jest trudna, ale da się ją przetrwać, ja również ją przechodziłam i dałam radę, ale pamiętajcie o tym, że lekkostrawność do podstawa dlatego starajcie się moczyć orzechy i strączki oraz starajcie się mięso i ryby piec zamiast smażyć.

 

Dieta Karniwora w SIBO

To kolejna dieta mocno eliminacyjna. Ta dieta opiera się głównie na jedzeniu samego mięsa i ryb. Bez zbóż, bez warzyw, bez owoców, bez strączków bez ziół, herbat itd. Dozwolone jest jedzenie :

  • każdego rodzaju mięsa (drób, wołowina, wieprzowina, dziczyzna, jagnięcina itd.);
  • nabiału (mleka, serów, kefirów, maślanek, masła);
  • jajek
  • ryb i owoców morza;

W skrajnych przypadkach SIBO/IMO kiedy nic już nie pomaga, może ona być naszym ratunkiem, pod warunkiem, że wybieramy dobrej jakości mięso, ryby i jaja. 

Tej diety nie powinniśmy stosować przez dłuższy okres czasu z racji tego, że nie dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych makroskładników i składników mineralnych. 

Podsumowując

Nie ma jednej niezawodnej diety na leczenie SIBO i IMO, ponieważ każdy z nas jest inny i ma inny stan jelit. Dietę powinien Wam dobrać lekarz lub dietetyk, abyście nie pogorszyli swojego stanu zdrowia. Musicie pamiętać o tym, dieta nie leczy SIBO/IMO tylko łagodzi objawy, dodatkowo ciągłe eliminację tylko zapętlają błędne koło, musicie dążyć do przywrócenia prawidłowej tolerancji na wszystkie produkty (lub zdecydowaną większość).  

__________________________________________________________________________________________________

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli chcesz wesprzeć moją twórczość,  zapraszam na buycoffe  ☕️ 😊

__________________________________________________________________________________________________

Źródła :

  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-fodmap-zasady-i-zastosowanie/
  • https://www.thesibodoctor.com/sibo-bi-phasic-diet/
  • szkolenie „SIBO- od objawów do zdrowia” Emilia Cesarek
  • szkolenie SIBO- konsekwencję, przyczyny i aktualne metody leczenia” Instytut Medycyny Zapobiegawczej Oskar Kaczmarek
Ilość wyświetleń: 2044

4 thoughts on “DIETA W SIBO, DIETA LOW FODMAP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Przeczytaj również

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)