Dieta ma znaczenie

KURKUMA WŁAŚCIWOŚCI

Kurkuma i kurkuminoidy 

Kurkuma inaczej zwana ostryżem długim (łac. Curcuma longa) to roślina pochodząca z Indii, która w ostatnich latach cieszy się coraz większym uznanie, przez swoje cudowne właściwości lecznicze oraz intensywny smak i kolor. To niewiarygodne działanie kurkumy wynika z obecnych w niej silnych związach zwanych kurkuminoidami, które są silnym przeciwutleniaczem i działają przeciwzapalnie. 

Jak kurkuma wpływa na organizm?

  • Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • wspomaga organizm w walce z wirusami i patogenami (w tym COVID-19)
  • zwalcza nadmiar wolnych rodników przez swoje silne działa antyoksydacyjne
  • wspiera pracę wątroby oraz układu pokarmowego
  • wykazuję działanie neuroprotekcyjne i wspomagające w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych 
  • wspomaga leczenie nowotworów
  • wspomaga leczenie jaskry, zapalenia spojówek i zespołu suchego oka
  • hamuje utlenianie lipidów
  • uwrażliwia organizm na insulinę w insulinooporności
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów

Dlaczego kurkuma z pieprzem?

Niestety Kurkumina jest słabo wchłaniana przez nasz organizm, dlatego zawsze należy ją przyjmować z piperyną, która zwiększa jej wchłanianie nawet o 2000%.

Piperyna zawarta w pieprzu jest substancją, która zwiększa biodostępność czyli wchłanianie wielu substancji aktywnych w tym ekstraktów ziołowych, witamin, przeciwutleniaczy, aminokwasów i minerałów.

Właściwości piperyny:

  • działa przeciwbólowo
  • przeciwbakteryjnie
  • przeciwutleniająco
  • wspomaga układ odpornościowy oraz nerwowy
  • zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu poprawia trawienie
  • wzmaga proces termogenezy i lipolizy (w efekcie przyczynia się do zwiększenia spalania tkanki tłuszczowej)
  • poprawia koncentrację

Kurkuma w IBS i IBD

Kurkumina  wykazuje pozytywne działanie u osób cierpiących na IBS (zespół jelita drażliwego) oraz wspomaga leczenie IBD (chorób zapalnych jelit). Kurkuma przyczynia się do pobudzenia wydzielania mucyny, która powleka ściany żołądka warstwą ochronną. Kurkumina wywiera również pozytywny wpływ na wątrobę, dzięki właściwościom żółciopędnym i żółciotwórczym.

Kurkuma, który suplement wybrać?

Suplementacji kurkuminą mówimy zdecydowane TAK! Ale zwróćmy uwagę, aby miała wysoką biodostępność czyli wysoką zawartość związków aktywnych jakimi są kurkuminoidy. 

Ta roślina świetnie wpłynie na funkcjonowanie całego naszego organizmu, czerpiemy z niej  tyle prozdrowotnych korzyści, że aż żal byłoby nie skorzystać z tego, co daje nam matka natura. W 2006 roku w  Arizonie zostały przeprowadzone badania z których wynika, że kurkumina może również zapobiegać reumatoidalnemu zapaleniu stawów – chorobie autoimmunologicznej. Inne badanie wykazało, że kurkumina była, co najmniej tak skuteczna jak dwa powszechnie zapisywane na receptę leki przeciwbólowe stosowane u osób z RZS.

Kurkuma jak stosować?

Zaleca się stosowanie kapsułek z kurkuminą z tego względu, że wiemy dokładnie ile jest w środku substancji aktywnej, w przypadku przypraw czy świeżej kurkumy nie wiemy ile kurkuminoidów znajduję się w nich, co nie oznacza, że nie warto włączyć ich do swojej codziennej diety. 

Dużą zaletą przy kurkuminie jest fakt, że wykazują małą toksyczność i mało skutków ubocznych, w badaniach przeprowadzonych zarówno na ludziach, jak i na zwierzętach, dopiero dawka 12g dziennie powodowała występowanie dolegliwości żołądkowo jelitowych, a za dawka bezpieczną uznaję się 8g kurkuminy.

Kapsułki z kurkumą najlepiej przyjmować po posiłku, a optymalną dawką, którą powinniśmy przyjmować jest około 500-2000mg.

Kto nie może używać?

musimy pamiętać, że kobiety w ciąży mimo cudownych właściwości suplementów z kurkuminą nie powinny ich stosować, ponieważ mają bardzo silne działanie, które może niekorzystnie wpłynąć na życie płodu, pobudza ona również pracę macicy, co może doprowadzić w skrajnych przypadkach do poronienia. Kurkuma wzmaga także działanie leków przeciwzakrzepowych, a u osób chorych na kamicę żółciową zwiększać odczuwanie bólu. 

Kurkuma w odchudzaniu:

Badania wskazują, że kurkuma wykazuję pozytywne efekty w redukcji masy ciała,  mi.in. zwiększa redukcję tkanki tłuszczowej, zmniejsza obwodu talii oraz biodrach. Dzięki silnemu działaniu przeciwzapalnemu zmniejsza poziom otyłości oraz ogranicza niekorzystne skutki zdrowotne  wywołane nią.  

Z uwagi na swoje właściwości wspomagające pracę wątroby oraz układu pokarmowego efektywne wspiera usuwanie toksyn z organizmu, przyśpiesza pracę układu pokarmowego. 

__________________________________________________________________________________________________

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli chcesz wesprzeć moją twórczość,  zapraszam na buycoffe  ☕️ 😊

__________________________________________________________________________________________________

 Źródło :

  • 2022 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8775659/
  • Biomed Pharmacother. 2021 Feb;134:111119. doi: 10.1016/j.biopha.2020.111119. Epub 2020 Dec 24. The role of curcumin in aging and senescence: Molecular mechanisms

  • J Altern Complement Med. 2004 Dec;10(6):1015-8. doi: 10.1089/acm.2004.10.1015. Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study

  • Adv Exp Med Biol. 2021;1291:295-326. doi: 10.1007/978-3-030-56153-6_18.A Systematic Review of the Clinical Use of Curcumin for the Management of Gastrointestinal Diseases

  •  „Kurkumina. Odpowiedź natury na raka i inne przewlekłe choroby” Ajay Goel 2017

  • Czajkowski P., Nazaruk J., Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym, „Geriatria” 2014, nr 8
  • S. Przybylska. Kurkumina – prozdrowotny barwnik kurkumy. Problemy Higieny i Epidemiologii  2015, 96(2): 414-420

  • https://www.formeds.com.pl/faq/115/Kurkumina

 

 

Ilość wyświetleń: 372

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Przeczytaj również

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)