Dieta ma znaczenie

witamina D

Witamina D, dlaczego jest tak ważna? 

Witamina D odgrywa znaczącą rolę w naszym organizmie m.in.:

  • Wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu do ustroju oraz ich wbudowywanie do kości i zębów 
  • Reguluję procesy energetyczne w organizmie 
  • Oddziałuję na gruczoły przytarczocowe, na układ nerwowy, mięśniowy oraz endokrynny
  • Działa ochronnie na powstawanie raka okrężnicy
  • Chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi 
  • uczestniczy w procesie wydzielania insuliny 
  • Wspomaga i zapobiega w walce z cukrzycą typu 1 i 2
  • Pomaga w chorobach umysłowych  
  • Wpływa na płodności
  • Reguluję procesy immunologiczne 
  • reguluję integralność i przepuszczalność bariery naskórkowej 
  • zmniejsza poziom cytokin prozapalnych 

Jak pozyskujemy witaminę D?

D3 (cholekalcyferol) – pozyskujemy poprzez promieniowanie UV oraz z żywności.

Witaminę D, którą pozyskujemy z słońca, nasz organizm przekształca za pomocą prekursora 7-dehydrocholesterolu do wątroby i tam tworzy 25-OH witaminy D, która następnie przekształca się w naszych nerkach w aktywną formę witaminy D czyli 1,25 OH. Podobnie jest z pozyskaniem witaminy D z żywności, tylko tutaj zmienia się pierwszy etap, a mianowicie w jelitach zachodzi proces pozyskania witaminy D z żywności, która następnie idzie do wątroby i nerek. 

Już 30-45 minut przebywania na pełnym słońcu w godzinach 10-15 pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę ☀

Witamina D z żywności:

Natomiast jeśli chodzi o pozyskanie witaminy D z pożywienia, najlepszym źródłem są tłuste ryby i jajka. 🐟

Jednakże jest to dosyć trudne, ponieważ dzienne spożycie powinno wynosić 15 μg, a więc wiązałoby to się z codziennym spożyciem około 100g tłustej ryby lub 9 jajek dziennie. 

Przy dobrze zbilansowanej diecie ciężko jest uzyskać wynik 15 μg, dlatego właśnie zaleca się suplementację witaminą D w okresie jesienno-zimowym, a z racji na nasze położenie geograficznie zaleca się nawet, aby suplementować małe dawki przez cały rok.

suplementacja witamina D

Suplementacja witaminy D

Według polskich rekomendowana z 2023 roku dzienna dawka suplementacji witaminą D3 powinna wynosić 1000-2000 IU (25-50μg) przez cały rok. Dodatkowo zwiększyła się dawka dla osób z otyłością i dla osób starszych, ta dawka powinna wynosi 4000 IU(100μg)

Najlepszym rozwiązaniem jest przed rozpoczęciem suplementacji wykonać badanie 25-OH, ponieważ może się okazać, że mamy tak duży niedobór tej witaminy, że suplementacja 2000 IU  nic nam nie da.
Pamiętaj, aby ostawić witaminę D3 na 4-5 dni przed badaniem, aby zbadać rzeczywiste stężenie tej witaminy w naszym organizmie. 

Dlaczego nie wykonujemy badanie 1,25 OH? 

Jak już wcześniej wspomniałam jest to aktywna forma witaminy D, której stężenie utrzymuję się przez około 4 godziny, przez co jest to mało wiarygodny pomiar. 

Normy witaminy D:

  • Badanie 25 OH –  w surowicy 75-125 nmol lub 30-50 ng/mg
    W większości przypadków jednak powinniśmy utrzymywać poziom 60-70ng/ml.

Witamina D u sportowców :

  • Nie ma oficjalnych wytycznych dla sportowców, niemniej sugeruje się, że stężenia u sportowców powinny być w górnej połowie normy, czyli wynosić 100 – 125 nmol/l (40 – 50 ng/ml). Również u osób z chorobami autoimmunologicznymi sugeruję się, iż stężenie powinno wynosić około 50 ng/ml.

Jak obliczyć dawki witaminy D

Poniżej przedstawiam Ci wzór, który pokaże Ci ile powinieneś przyjąć jednostek witaminy D, aby osiągnąć pożądane stężenie witaminy D w surowicy. Pamiętaj, że wynik jest ilością jednostek, którą musisz przyjąć, aby osiągnąć ten wynik, ale nie jest to dawka jednorazowa. Najlepiej jest rozłożyć ten wynik na około 2-3 miesiące. 

Całkowita dawka uzupełniająca=(stężenie docelowe-stężenie początkowe) * twoja waga *10000 /70

Przykład: osoba mająca stężenie 25 ng/ml, ważąca 60kg, chce osiągnąć wynik 60ng/ml. 
Całkowita dawka uzupełniająca= (60-25)*60*10000/70= 300 000 IU. 
Ten wynik podzielimy na 60 dni i uzyskamy dzienną dawkę 5 000 IU

Kiedy już osiągniemy pożądany wynik i chcemy go utrzymać, ustalamy dawkę podtrzymującą. Nie zapominaj o tym, że w sezonie letnim jeśli przebywasz dużo na słońcu będziesz naturalnie pozyskiwać witaminę D, dlatego możesz wtedy zmniejszyć dawkę w zależności od tego ile czasu spędzasz na słońcu.

dawka dzienna podtrzymująca=stężenie docelowe*0,95*twoja waga

W tym wypadku dawka wynosi 3420 IU, więc będziemy suplementować dawki 3000-4000IU. 

Objawy niedoboru witaminy D:

  •  krzywica u dzieci
  •  opóźnienie wyrastania zębów mlecznych 
  •  odwapnienie kości
  •  próchnica zębów
  •  bóle kostne
  •  osłabienie siły mięśniowej 
  •  obniżenie odporności
  •  zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego
  •  pogorszenie samopoczucia
  •  osłabiona praca tarczycy
  • zaburzenie miesiączkowania

Skutki niedoboru witaminy D:

  • Anemia
  •  Spadek liczby komórek szpiku kostnego 
  •  Obniżenie proliferacji komórek śródbłonka
  •  Rozwój chorób metabolicznych (insulinooporność, hiperinsulinemia, cukrzyca, otyłość, poprzez obniżenie ekspresji receptora insuliny oraz jednoczesne podwyższenie sekrecji insuliny) 
  •  hirsutyzm, nasilony trądzik (wzmożona synteza androgenów w komórkach osłonki pęcherzyka
  •  niepłodność, zanik miesiączki, powstawanie cyst na jajnikach (poprzez miejscowy wzrost stężenia androgenów, zahamowanie rozwoju i atrezja pęcherzyka dominującego, brak owulacji) 
  •  zaburzenie proporcji LH i FSH (indukowane insuliną uwolnienie LH z przysadki)
  • problemy z odpornością 

Kto szczególnie jest narażony na niedobór witaminy D:

m.in. osoby z chorobami:

  • cywilizacyjnymi (otyłość, cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki lipidowej, zespół metaboliczny)
  • układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca)
  • autoimmunologicznymi (choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1)
  • alergicznymi (astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry)
  • chorobami wątroby i nerek (niewydolność wątroby, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, niewydolność nerek, kamica nerkowa)
  • Wśród osób zagrożonych niedoborem witaminy D wymienia się także chorych z zaburzeniami trawienia i wchłaniania, zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz osoby przewlekle leczone steroidami, ketokonazolem oraz lekami przeciwdrgawkowymi i antyretrowirusowymi.

Dodatkowo Zapotrzebowanie na witaminę D wzrasta u mieszkańców dużych miast z zanieczyszczonym powietrzem oraz u osób :
mało przebywających na słońcu, stosujących kremy z filtrem, u alkoholików, narkomanów, a także u osób starszych, ponieważ mają oni zmniejszone wchłanianie lub zaburzony metabolizm tej witaminy.

Witamina D i jej wpływ na układ immunologiczny 

W układzie immunologicznym 1,25(OH) moduluję syntezę interleukin i cytokin. Oprócz stymulowania monocytów i makrofagów związek ten działa jako czynnik immunopresyjny przez obniżanie szybkości proliferacji i aktywności komórek T- i B- i wywoływanie supresora T-komórek. Reguluję on także transkrypcję dużej ilości genów. Odgrywa ważną rolę w dojrzewaniu monocytów oraz wzmacnia potencjał chemotaktyczny i fagocytarny makrofagów, niedobór witaminy D zaburza dojrzewanie monocytów przez zmniejszenie aktywności kwaśnej fosfatazy (enzymu lizosomalnego) oraz wydzielania H2O2 (Nadtlenka wodoru) , czynników niezbędnych do ich antybakteryjnej funkcji.

Bez obecności witaminy D, limfocyty Th nie są w stanie aktywnie rozpoznawać drobnoustrojów powodujących infekcje. Witamina D odpowiada za przejście limfocytów Th do aktywnej postaci. 

 

Podsumowując,

witamina D jest istotna w wielu procesach, które zachodzą w naszych organizmach, jest bardzo istotna dla naszego układu odpornościowego i immunologicznego, dlatego właśnie powinniśmy dbać o jej prawidłowe stężenie we krwi. Pamiętajmy o tym, aby suplementować witaminę D w towarzystwie tłuszczy, ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczu. 

__________________________________________________________________________________________________

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeśli chcesz wesprzeć moją twórczość,  zapraszam na buycoffe  ☕️ 😊

__________________________________________________________________________________________________

źródła :

  • Diagnostyka laboratoryjna (2018) – L. Ostrowska, K.Orywal, E. Stefańska
  •  Chemia żywności T. 2 (2017) H. Staroszczyk, Z. Sikorski
  • M. Grzesiak (2017) ROLA WITAMINY D3 I JEJ RECEPTORA W ŻEŃSKIM UKŁADZIE ROZRODCZYM
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/62906,witamina-d
  • https://diabetyk.org.pl/abc-witaminy-d/
  • https://www.medicover.pl/koronawirus/witamina-d/
  • https://chc.com.pl/witamina-d-a-skora/
  • https://chc.com.pl/rola-witaminy-d-w-prawidlowym-funkcjonowaniu-ukladu-immunologicznego/
  • Wybrane substancje: znaczenie dla organizmu oraz możliwe zastosowania Redakcja: M. Olszówka K. Maciąg Lublin (2015)
  • https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/witamina-d-w-diecie-sportowca/
  • https://dietoterapie.com/mikrobiota-bakterie-jelitowe
  • https://alexba.eu/jak-obliczyc-suplementacje-witaminy-d3/
Ilość wyświetleń: 1184

3 thoughts on “Witamina D – Dlaczego jest tak ważna ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Przeczytaj również

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)