Dieta ma znaczenie

piernik bezglutenowy
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Ilość porcji: 1 kawałku
Kcal: 361.5
% Daily Value *
Białko 6.7g
Tłuszcz 17.3g
Węglowodany 47.6g
Błonnik 3.5g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Bezglutenowy piernik low fodmap

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
Ze składników na 1 porcję otrzymamy 12 kawałków ciasta
 4 jajka
 2 banany
 1 puszka pomidorów krojonych Pudliszki
 100 ml oleju rzepakowego
 200 g mąki ryżowej
 100 g mąki jaglanej
 20 g budyniu waniliowego bez glutenu
 20 g kakao
 1,50 opakowania przyprawy do piernika
 ½ łyżka proszku do pieczenia bezglutenowego
 ½ łyżka sody oczyszczonej
 50 g Cukier
Polewa
 150 g czekolady gorzkiej 80% Wedel
 200 ml Mleczka kokosowego Mr. Ming
 200 g dżem z czarnej porzeczki 100%

Przygotowanie:

1

Piekarnik rozgrzewamy do 180'C termoobieg

Pomidory wraz z bananami wrzucamy do wysokiej miski i blendujemy na jednolitą masę.
Jajka rozbijamy do dwóch osobnych naczyń, białka ubijamy około 5 minut, a wtedy dodajemy cukier i ubijamy około 3 minuty.
Następnie przez sitko do dużej wysokiej miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, sód, kakao, budyń, mieszamy.

2

Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek oraz oleju, dokładne wymieszanie.
Na koniec delikatnie dodajemy ubite białka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelewamy do keksówki ( ja użyłam 32cm x 14cm ) wysmarowanej olejem.
Pieczemy 55 minut 180'C

3

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, czekamy, aż ostygnie.
Następnie kroimy ciasto na 2 części i smarujemy środek dżemem z czarnej porzeczki przykrywamy.
Ostatnim krokiem jest rozpuszczenie w kąpieli wodnej czekolady wraz z mleczkiem kokosowym, polanie ciasta i udekorowanie ( ja użyłam orzechów włoskich i mączki migdałowej) GOTOWE :)

* W fazie eliminacyjnej LOWFODMAP, lepiej wykonać piernik bez dżemu porzeczkowego, można go zastąpić innym dżemem lub czekoladą :)

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *