* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Piekarnik rozgrzewamy do 180'C termoobieg
Pomidory wraz z bananami wrzucamy do wysokiej miski i blendujemy na jednolitą masę.
Jajka rozbijamy do dwóch osobnych naczyń, białka ubijamy około 5 minut, a wtedy dodajemy cukier i ubijamy około 3 minuty.
Następnie przez sitko do dużej wysokiej miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, sód, kakao, budyń, mieszamy.
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek oraz oleju, dokładne wymieszanie.
Na koniec delikatnie dodajemy ubite białka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przelewamy do keksówki ( ja użyłam 32cm x 14cm ) wysmarowanej olejem.
Pieczemy 55 minut 180'C
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, czekamy, aż ostygnie.
Następnie kroimy ciasto na 2 części i smarujemy środek dżemem z czarnej porzeczki przykrywamy.
Ostatnim krokiem jest rozpuszczenie w kąpieli wodnej czekolady wraz z mleczkiem kokosowym, polanie ciasta i udekorowanie ( ja użyłam orzechów włoskich i mączki migdałowej) GOTOWE :)
* W fazie eliminacyjnej LOWFODMAP, lepiej wykonać piernik bez dżemu porzeczkowego, można go zastąpić innym dżemem lub czekoladą :)
Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)
Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)
© 2021 DietaWyleczy.pl
Stronę wykonał Karol Sobczyk