Dieta ma znaczenie

deser z batatem
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Kcal: 552.6
% Daily Value *
Białko 28.8g
Tłuszcz 26.1g
Węglowodany 63.1g
Ładunek glikemiczny 23.5
Błonnik 12.5g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Czekoladowy deser LOWFODMAP z batatem

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
Masa
 70 g batata
 100 g ricotty
 ½ banana
 50 g gotowanej ciecierzycy
 5 g kakao
Spód
 10 g mąki jaglanej
 10 g mąki migdałowej
 1 jajko
 5 g kakao
 5 g proszku do pieczenia bez glutenowego
 10 ml Napóju migdałowego
 5 g erytrytolu

Przygotowanie:

Masa
1

Ciecierzyce płuczemy obficie wodą, następnie zalewamy świeżą woda i zostawimy tak na noc (dzięki temu będzie bardziej lekkostrawna)
Batata gotujemy, aż będzie miękki, pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia.

2

Następnie jeszcze raz płuczemy ciecierzyce, dodajemy do niej batata, riccotte, banana, kakao i blendujemy.

Spód
3

Jajko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niego pozostałe składniki, delikatnie mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego lub do foremki (u mnie pudełko szklane 12x12 cm) pieczemy 30 minut 175°

Kiedy spod już będzie gotowy wylewamy na niego masę i wkładamy do lodówki na kilka godzin 😊 zimne jest przepyszne ❤️

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *