Dieta ma znaczenie

ciasto makowe makowiec low fodmap
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Kcal: 4865
% Daily Value *
Białko 161g
Tłuszcz 337.6g
Węglowodany 270g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

MAKOWIEC LOW FODMAP

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
 500 g maku mielonego
 600 ml napoju migdałowego
 150 g cukru
 40 g nasion chia
 sok z połowy pomarańczy
 1 łyżeczka aromatu waniliowego
 ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
 2 łyżeczki cynamon
 6 jajek
 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

1

Przygotowanie: napój roślinny, cukier, aromat, przyprawy, sok z pomarańczy wsyp do garnka.
Zagotuj mase, następnie wsyp mak, gotuj około 5-10 minut, na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

2

Jajka ubij z 3 łyżkami cukru na puszystą pianę (około 10 minut) następnie dodaj masę makową, miksujemy delikatnie, dodaj pokruszone orzechy. Przelej do foremki 20x20cm

3

Piecz w piekarniku na termoobiegu w 180°C 55 minut.

4

Ciasto następnego dnia jest super wilgotne, polecam przechowywać w lodówce, smacznego 🤩 Wesołych Świąt 🎅🎅
Jeśli podzielisz ciasto na 16 kawałków kaloryczność będzie następująca:
304 kcal B:10g T:21g W:17g

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *