Dieta ma znaczenie

obiad lowfodmap
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Ilość porcji: jednej porcji
Kcal: 407
% Daily Value *
Białko 21g
Tłuszcz 19.5g
Węglowodany 40.3g
Błonnik 7.5g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Pyszna Komosa z tofu LOW FODMAP

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
 90 g Tofu bazyliowego
 40 g Komosy ryżowej
 70 g zielona papryka
 50 g Cukini
 120 g Kalarepy
 1 Łyżeczka bulionu wołowego+ 150ml wody
 2 łyżki oliwy z oliwek
 Przyprawy: Bazylia, sól,gałązka rozmarynu.

Przygotowanie:

1

Komosę ryżową namaczamy godzinę (lub dobę) w wodzie, następnie płuczemy, aż pozbędziemy się piany (dzięki temu będzie jeszcze bardziej lekko strawna), przesypujemy do garnka, w proporcji 1:2 (komosa:woda) zalewamy zimną wodą, gotujemy ok. 15 minut, następnie wyłączamy gaz, przykrywamy i czekamy, aż wchłonie resztę wody.

2

W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa, rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, wsypujemy warzywa, przez moment podsmażamy, aby delikatnie się zrumieniły, podlewamy wodą, dosypujemy zioła i sól, przykrywamy patelnię i dusimy około 7 minut.

3

Jak warzywa zmiękną dodajemy komosę i mieszamy.

4

Na osobnej patelni na łyżce oliwy podsmażamy na małym ogniu pokrojone w paski tofu (około 5-7 minut).
Wszystko przekładamy do miski.

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *