Dieta ma znaczenie

pyszne curry low fodmap
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Ilość porcji: jednej porcji
Kcal: 436
% Daily Value *
Białko 30.6g
Tłuszcz 23g
Węglowodany 32.4g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Pyszny kurczak w curry LOW FODMAP

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
 115 g piersi z kurczaka
 67 ml mleczka kokosowego
 50 g papryki czerwonej lub papryki zielonej
 40 g cukinii
 33 ⅓ g ryżu basmatii
  łyżka oliwy z oliwek
  łyżka sosu sojowego
 1 kropla sosu rybnego
 Przyprawy: sól, papryka słodka, papryka wędzona, suszony lubczyk, kurkuma

Przygotowanie:

1

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, polewamy oliwą, posypujemy solą, papryką i mieszamy.

2

W międzyczasie ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a paprykę i cukinie kroimy na mniejsze części.

3

Na lekko rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, podlewamy wodą i dusimy około 7 minut, aż będzie gotowe. Dorzucamy pokrojone warzywa, doprawiamy kurkumą i lubczykiem, przykrywamy i dusimy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.

4

Na koniec dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy, gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe.

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *