Dieta ma znaczenie

szakszuka
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Kcal: 553
% Daily Value *
Białko 37.7g
Tłuszcz 31g
Węglowodany 36.9g
Ładunek glikemiczny 10.4
Błonnik 9.7g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

szakszuka z piekarnika

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
 300 g Passata pomidorowa
 200 g Papryki
 50 g kiełbasa Śląska - pikok pure (dobry skład)
 50 g feta
 2 jajka
 szczypiorek
 ½ łyżka tymianek, sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

1

Rozgrzewamy piekarnik do 180'C
W tym czasie kroimy paprykę w paski, kiełbasę w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zrumieni.
Następnie wlewamy passate pomidorową gotujemy 5 minut i przelewamy do naczynia żaroodpornego, robimy dołki i wbijamy tam jajka i fetę.
Pozostaje nam tylko wrzucić szakszukę do piekarnika na około 20 minut. (do czasu aż zetną się jajka)

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem studentką dietetyki oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS oraz insulinoopornością czy zaburzeniami ze strony tarczycy. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *