Cytrynę zalewamy na 3 minuty w wrzątku, płuczemy zimną wodą, następnie ścieramy na tarce, aby uzyskać tartą skórkę cytrynową i wyciskamy z tej cytryny sok, który dodamy później do masy.
Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut na wysokich obrotach, następnie dodajemy skórkę i sok z sparzonej wcześniej cytryny, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy na małych obrotach przez minutę.
Mąkę wraz z budyniem mieszamy w osobnej misce, następnie dodajemy do naszej masy cały czas powoli mieszając.
Mieszamy około 3 minuty, po czym dolewamy olej, jogurt kokosowy i dalej mieszamy na małych obrotach, aż masa będzie jednolita.
Foremkę do babki (ja miałam silikonową) smarujemy olejem i przelewamy do niej naszą masę.
Pieczemy około 45 minut 175'C .
Po upieczeniu i lekkim ostygnięciu robimy nasz lukier :
100g cukru pudru przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek, następnie dolewamy sok z 1 cytryny, ucieramy i dodajemy odrobinę wody. Gotowe :)
Filmik z tworzenia babki znajdziecie na tiktoku : https://www.tiktok.com/@dietawyleczy
Zapraszam i życzę Wesołych Świąt :)
