Dieta ma znaczenie

babeczki low fodmap
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Ilość porcji: babeczkach z jednej porcji
Kcal: 1489.6
% Daily Value *
Białko 36.4g
Tłuszcz 63.9g
Węglowodany 211.4g
Ładunek glikemiczny 130.99
Błonnik 5g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Babeczki czekoladowe LOW FODMAP

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
Ze składników na 1 porcję otrzymamy 13 babeczek
 2 jajka
 300 g marchewki
 240 g banana
 100 g mąki ryżowej/ ew. orkiszowej
 10 g mąki migdałowej
 15 g kakao
 5 g proszku do pieczenia bez glutenu
 10 g cukru trzcinowego
 5 g cynamonu
Polewa
 100 ml mleczka kokosowego light
 50 g czekolady gorzkiej 80 %

Przygotowanie:

1

Marchewkę ścieramy na małych oczkach, dodajemy banana, kakao i razem mieszamy na jednolitą masę, następnie dodajemy mąkę ryżową, cynamon.

2

W osobnym naczyniu ubijamy całe jajka z cukrem, a następnie dodajemy do pozostałych składników, które znajdują się w misce. Gdy przełożymy babeczki do foremek robimy lekki dołek na środku i wkładamy tak 1/4 kostki czekolady lub odrobinę serka Hochland, przykrywamy kolejną warstwą masy i wkładamy do piekarnika na około 30 minut 190"

3

Kiedy babeczki ostygną rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę wraz z mleczkiem kokosowym, (PS. masa ma być gładka, więc czasem proporcję trzeba zmienić, bo każde mleczko kokosowe jest inne i może to inaczej wyjść) maczamy w niej babeczkę, a na końcu posypujemy zmielonymi migdałami.

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem studentką dietetyki oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS oraz insulinoopornością czy zaburzeniami ze strony tarczycy. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *