Dieta ma znaczenie

chrusciki low fodmap
Nutrition Facts
Rozmiar porcji

0 porcja

Chruściki LOW FODMAP

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
Zaczyn
 25 g drożdży świeżych
 120 ml mleka migdałowego
 1 łyżka cukru
 40 g masła
 15 g mąki 2ab
Ciasto
 250 g mąki 2ab + mąka do posypania -
 1 łyżka soku z cytryny
 10 g cukru
 1 jajko
Pozostałe:
 cukier puder
 olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

1

No to lecimy z przepisem na tłusty czwartek 😄
Chruściki LOW FODMAP 😃🥰

Do garnuszka wrzucamy masło, roztapiamy je, następnie dodajemy lekko podgrzane mleko migdałowe, mieszamy.

2

Po około 3-5 minutach dodajemy cukier, mąkę oraz drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.

3

Do dużej miski wsypujemy mąkę 2ab, sok z cytryny, cukier, jajko i zaczyn.
Ciasto zagniatamy lub mieszamy mikserem około 4-5 minut, formujemy kulkę, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

4

W garnku rozgrzewamy porządnie olej, na blat wysypujemy mąkę, rozwałkowujemy ciasto, dzielimy na paski, nacinamy i wywijamy ciasto i smażymy.
Podczas smażenia lepiej je delikatnie zrumień, nie przytrzymuj ich za długo, aż będą mocno ciemne, ponieważ to spowoduje, że będą twarde ;)
Z podanej porcji wyszło ok. 17 chruścików :)
Zapraszam Was również na mój instagram sibo_od_kuchni gdzie w zakładkach rolki znajdziecie jak przygotowywałam te chruściki ❤️

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *