Dieta ma znaczenie

Nutrition Facts

Amount Per Serving
Ilość porcji: jednej miseczce zupy
Kcal: 306
% Daily Value *
Białko 26g
Tłuszcz 11.8g
Węglowodany 26g
Ładunek glikemiczny 16

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Dyniowa zupa krem z nutą truflową

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
Ze składników na 1 porcję otrzymamy 4 miseczki zupy
 700 g Dynii
 300 g Ziemniaków
 100 g pietruszki (korzeń)
 40 g Bulionu drobiowego Winiary w słoiku ( lub domowy bulion)
 300 g piersi z indyka
 ½ łyżka kurkumy
 ½ łyżka imbiru
 ½ łyżka pieprzu
Dodatki
 10 g Mieszanka sałatkowa z orzeszkami pinii BakaDor
 5 ml Oliwy truflowej

Przygotowanie:

1

Dynie i ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby minimalnie przykryć warzywa.
Przykrywamy i gotujemy około 20 minut.
W osobnym garnku gotujemy wodę i do zagotowanej wody wrzucamy kawałki piersi z kurczaka.

2

Do wysokiego naczynia wlewamy 750 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej bulion drobiowy lub przygotowujemy 750 ml domowego bulionu.

3

Kiedy Warzywa już będą ugotowane przekładamy je do kielicha i blendujemy.
Następnie przelewamy z powrotem do garnka dolewamy bulion, przyprawiamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Mięso wyciągamy z wody rozdrabniamy na małe paseczki i wrzucamy do zupy.

PS. jeśli krem jest zbyt gęsto należy dolać wody pod koniec :)

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *