Dieta ma znaczenie

budyn kokosowy
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Ilość porcji: jednym deserku
Kcal: 291
% Daily Value *
Białko 23.8g
Tłuszcz 17.8g
Węglowodany 25.3g
Błonnik 3.3g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Kokosowy deser budyniowy

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
Ze składników na 1 porcję otrzymamy 3 deserki
 250 g twaróg półtłusty bez laktozy
 500 ml mleka 1,5 % bez laktozy
 40 g budyniu bezglutenowego waniliowego lub kokosowego
 20 g wiórków kokosowych
 kilka kropelek aromatu kokosowego
 30 g pasty kokosowej
 30 g proso ekspandowane
 5 g cukier

Przygotowanie:

1

300 ml mleka zagotowujemy w garnuszku.
W międzyczasie do szklanki z 120 ml zimnego mleka wsypujemy budyń, jak mleko już się zagotuję wlewamy powoli budyń i energicznie mieszamy.
Po około minucie ściągamy z gazu i czekamy aż przestygnie.
Następnie do osobnego naczynia wrzucamy twaróg, cukier, wiórki kokosowe i wlewamy 50 ml mleka i aromat, po czym to blendujemy i dodajemy do naszej masy budyniowej.

Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek i dodajemy proso, mieszamy delikatnie łyżką, przelewamy do deserówek, posypujemy wiórkami i migdałami.
Deser gotowy :)

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *