Dieta ma znaczenie

kopytka z dynia
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Kcal: 503.6
% Daily Value *
Białko 33.9g
Tłuszcz 11.2g
Węglowodany 67.1g
Ładunek glikemiczny 46.34
Błonnik 3.2g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Kopytka z sosem dyniowo-orzechowym

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
 100 g puree z dyni piżmowej
 15 g masła orzechowego crunchy
 100 ml napoju migdałowego lub innego roślinnego
 125 g kopytek (chef select)
 100 g piersi z kurczaka
 2 Łyżki koperku
 sól, pieprz

Przygotowanie:

1

Puree z dynii możemy zrobić na dwa sposoby :
1. Obieramy ją, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody na około 20 minut
2. Obieramy dynię, kroimy i wrzucamy do piekarnika na 25 minut 180'C

2

Pierś kroimy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Kiedy pierś już będzie prawie gotowa dodajemy kopytka i smażymy około 7 minut.

sos
3

Napój migdałowy podgrzewamy, dodajemy masło orzechowe i mieszamy do jednolitej konsystencji.
Dynie blendujemy następnie dodajemy do niej napój migdałowy i wylewamy na patelnie na której jest pierś z kopytkami.
Wszystko razem mieszamy smażymy jeszcze 3-4 minuty, aż sos zrobi się bardziej gęsty. Gotowe :)

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *