Dieta ma znaczenie

bezglutenowe pierożki low fodmap
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Kcal: 1912
% Daily Value *
Białko 79.3g
Tłuszcz 45g
Węglowodany 309.6g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Pierożki LOW FODMAP I BEZGLUTENOWE

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
 300 g mąki gryczanej
 10 g babki płesznik
 60 g skrobii ziemniaczanej
 szczypta soli
 20 ml oliwy z oliwek
 200 ml wody
Farsz
 125 g wędzonego na gorąco Łososia
 100 g szpinaku
 50 g Komosy ryżowej

Przygotowanie:

Farsz:
1

Komosę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni podsmażamy szpinak, dodajemy ugotowaną Komosę ryżową (50g przed ugotowaniem) i wędzonego na gorąco Łososia, doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.

3

Wszystko razem mieszamy i podsmażamy przez minutkę.

Ciasto
4

Mąkę mieszamy z skrobią, babką płesznik (lub jajowatą) i solą. Dodajemy oliwę mieszamy, następnie dodajemy ok. 200ml gorącej wody, mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy (*jeśli Ciasto jest dalej sypkie dodaj odrobinę wody, jeśli jest lejącą dodaj mąki gryczanej).

5

Pierożki wycinamy pojedynczo i faszerujemy (dzięki temu ciasto nie obeschnie).

6

Na blacie obsypanym mąka rozwałkowujemy ciasto i wycinamy pierożki. Faszerujemy je. Uformowane pierożki wrzucamy do gotującej się osolonej wody na około 4 minuty. Następnie podsmażamy na patelni, ale nie jest to konieczne :)

7

Z podanych ilości wychodzi około 30 pierożków

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem studentką dietetyki oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS oraz insulinoopornością czy zaburzeniami ze strony tarczycy. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *