Dieta ma znaczenie

pierozki-low-fodmap-maka-2ab
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Kcal: 1300
% Daily Value *
Białko 46.6g
Tłuszcz 46g
Węglowodany 188g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Pierożki LOW FODMAP z mąki 2ab

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
 220 g mąki 2ab
 25 ml oleju rzepakowego
 ¼ łyżeczki soli
 150 ml gorącej wody
Farsz
 90 g tofu
 175 g ziemniaków
 10 g masła
 ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej, soli i pieprzu

Przygotowanie:

Farsz
1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, zlewamy wodę i studzimy.

2

Ostudzone ziemniaki blendujemy z tofu (razem z wodą z woreczka), łyżką masła i przyprawami.

Ciasto
3

Mąkę przesiewamy przez sitko z szczyptą soli, w szklance mieszamy gorąca wodę z olejem, wlewamy do miski z mąka i szybko zagniatamy około 3 minuty.

4

Ciasto zawijamy w folie na 30 minut (nie jest to konieczne, ale dzięki temu ciasto będzie bardziej strężyste).

5

Ciasto wyjmujemy z woreczka, posypujemy blat mąka, rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz i zamykamy pierożki.

6

Gotujemy w wrzącej osolonej wodzie 7 minut. Na koniec możesz podsmażyć pierożki na patelni z łyżeczką masełka lub posypać lubczykiem suszonym. 😄

7

Z podanych ilości wychodzi około 20 pierogów.

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *