* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Mąki mieszamy ze szczyptą soli, 80g cukru i odrobiną cynamonu. Dodajemy żółtka, bardzo zimne masło i wszystko razem ugniatamy.
Formujemy dwie kulki i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
W między czasie obieramy około 1,5-2kg jabłek, tak aby startych jabłek było około 1kg, mocno odsączamy jabłka, dodajemy bardzo dużo cynamonu i mieszamy.
Foremkę 20x20 spryskujemy odrobiną oliwy z oliwek, wyciągamy z zamrażarki 1 połowę masy, wałkujemy lub ręką odrywamy kawałki i wykładamy na spód blaszki. Następnie układamy starte jabłka.
W osobnym naczyniu ubijamy białka wraz z 20g cukru. Ubite białka jaj nakładamy na jabłka, wyciągamy drugą część masy, ścieramy ją na tarce i posypujemy na górę ciasta.
Pieczemy 60 minut w 180'C
Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem
Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)
Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)
© 2021 DietaWyleczy.pl
Stronę wykonał Karol Sobczyk