Dieta ma znaczenie

pyszna krucha szarlotka
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Ilość porcji: jednym kawałku ciasta
Kcal: 250
% Daily Value *
Białko 4.5g
Tłuszcz 11.8g
Węglowodany 34g
Ładunek glikemiczny 16

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Pyszna szarlotka z niskim IG

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
Ze składników na 1 porcję otrzymamy około 12 kawałków ciasta
 100 g mąka żytnia
 160 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
 3 jajka
 140 g masło
 100 g cukier/słodzik
 1 kg obranych jabłek
 15 g cynamon
 szczypta soli

Przygotowanie:

1

Mąki mieszamy ze szczyptą soli, 80g cukru i odrobiną cynamonu. Dodajemy żółtka, bardzo zimne masło i wszystko razem ugniatamy.

2

Formujemy dwie kulki i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.

3

W między czasie obieramy około 1,5-2kg jabłek, tak aby startych jabłek było około 1kg, mocno odsączamy jabłka, dodajemy bardzo dużo cynamonu i mieszamy.

4

Foremkę 20x20 spryskujemy odrobiną oliwy z oliwek, wyciągamy z zamrażarki 1 połowę masy, wałkujemy lub ręką odrywamy kawałki i wykładamy na spód blaszki. Następnie układamy starte jabłka.

5

W osobnym naczyniu ubijamy białka wraz z 20g cukru. Ubite białka jaj nakładamy na jabłka, wyciągamy drugą część masy, ścieramy ją na tarce i posypujemy na górę ciasta.

6

Pieczemy 60 minut w 180'C
Na koniec posypujemy ciasto cukrem pudrem

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *