Dieta ma znaczenie

wysokobiałkowe dyniowe placuszki
Nutrition Facts

Amount Per Serving
Ilość porcji: porcji pięciu placuszków
Kcal: 528
% Daily Value *
Białko 30g
Tłuszcz 25.5g
Węglowodany 48g

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Wysokobiałkowe dyniowe placuszki

Ilość 1 porcjaIlość 1 porcja
Ze składników na 1 porcję otrzymamy 5 placuszków
 90 g tofu
 150 g purre z dyni hokkaido
 1,50 jajka
 17 g mąki gryczanej
 17 g mąki jaglanej
 ½ płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka cynamonu
 3 krople słodzonego aromatu od krukam o smaku orzecha laskowego (możesz użyć zwykłego aromatu, ale dodaj wtedy 3g cukru)
 3 g cukru
 5 g pasty orzechowej: nerkowiec z kokosem
 5 g oleju kokosowego

Przygotowanie:

1

Puree z dyni: Dynię hokkaido kroimy w plastry (nie obieramy) układamy na blaszce, przykrywamy folią i pieczemy 30 minut. Jak dynia ostygnie dodajemy odrobinę mleka migdałowego, aby łatwiej było blendować i konsystencja była gładsza. Blendujemy.

2

Do miski przekładamy puree z dyni, odsączone tofu i jajka, blendujemy. Następnie dodajemy mąkę, pdp, cynamon, krople słodzące, cukier i mieszamy.

3

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę, formujemy placuszki, przykrywamy i smażymy na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony.

4

Na koniec polewamy ulubioną pastą orzechową, ja użyłam orzechy nerkowca z kokosem od krukam :)

Smacznego! Zielone serce

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem studentką dietetyki oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS oraz insulinoopornością czy zaburzeniami ze strony tarczycy. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *