Co jeść w insulinooporności:
Odwiecznym problemem osób z insulinoopornością jest strach, że już nigdy nie będą jeść tego, co lubią, że wszystko będzie mdłe, niedobre i nie ma co marzyć o ciastach czy deserach. I tu kłania się zdanie ” wszystko jest dla ludzi, tylko w odpowiednich ilościach” i tak to prawda na wszystko znajdzie się miejsce w naszej diecie. Musimy tylko podejść do tego na spokojnie, po pierwsze da się przyrządzić masę przepysznych dań, które zawierają niski ładunek glikemiczny, co w efekcie nie podniesie nam znacząco poziomu cukru we krwi. Wbrew pozorom dieta z niskim ładunkiem glikemicznym może nam otworzyć oczy na zupełnie nowe smaki i poszerzyć nasz jadłospis 🙂
Ciasto ? JAK NAJBARDZIEJ! tylko z dobrym składem, zdrowe domowe lub z cukierni takiej jak np. fitcake. Bez problemu da się zrobić ciasto z niskim ŁG, ale musimy pamiętać o takich małych trikach, które pomogą nam spowolnić wyrzut insuliny.
zjedz najpierw kilku orzechów, a wtedy ciasto lub zjedz jogurtu wysokobiałkowy ( niesłodzony) ,a wtedy dopiero ciasto, dzięki temu dostarczysz najpierw produkt bogaty w białko, co spowolni wyrzut insuliny.
Jeśli od kilku dni chodzi za nami ochota na np. kinder beuno, to zjedzmy je, ale np. od razu po obiedzie. Da nam to komfort psychiczny, a nie zrobi wielkiego uszczerbu na naszym zdrowiu. Jeśli najpierw zjemy pełnowartościowy posiłek i niskim ŁG, a wtedy coś słodkiego nasz cukier nie będzie tak skakać.
Czego unikać w insulinooproności:
- Ogranicz w swojej diecie żywność wysoko przetworzoną jak np. białe pieczywo, mąkę pszenna, cukier, słodycze, szynki, fast foody.
- Unikaj dosładzanych jogurtów, a także jogurtów bez laktozy (o ile nie masz nietolerancji laktozy)
- Zamień pieczywo pszenne na razowe lub graham
- Ogranicz dosładzane napoje
- Wybieraj warzywa i owoce w całości zamiast soków warzywnych czy owocowych
- Zamień cukier na ksylitol bądź erytrytol
Zalecenia w insulinooporności:
Naszym celem jest uwrażliwienie naszych tkanek na działanie insuliny. JAK TO ZROBIĆ ?
1.Przede wszystkim, musimy pilnować przerw między posiłkami i tutaj bardzo ważna rzecz, słodzone napoje, również są traktowane przez nas organizm jako posiłek. Wielu osobą wydaje się to absurdalne, że jak to „woda smakowa bez cukru (która jest nadal słodka w smaku) może nam szkodzić ? „ nasz mózg dostaje sygnał, że ooo poczuł coś słodkiego więc to znaczy, że coś zjedliśmy i przez to uruchamia cały proces trawienny, aby rozłożyć ten cukier i kiedy okazuję się, że tu go nie ma, nasz organizm zaczyna trochę wariować, bo nie wie co się dzieje, dostał niby glukozę, a jej tu nie ma? Lepiej unikaj tych produktów na co dzień.
kawa z mlekiem–ale jak to nie mogę pić kawy z mlekiem ?? a no między posiłkami nie możesz. Laktoza jest dwucukrem, więc tak samo pobudza trzustkę do produkcji insuliny.
Przerwy między posiłkami są ogromnie ważne, bo nasz organizm musi mieć czas, aby uaktywnić drugi hormon greline, która odpowiada za spalanie tkanki tłuszczowej.
2. Dieta musi być bogato odżywcza czyli odpowiednia podaż białka, tłuszczy, węglowodanów, błonnika. Kierujmy się tym, aby nasze posiłki miały niski ŁADUNEK GLIKEMICZNY, nie tylko indeks glikemiczny, ponieważ indeks glikemiczny określa jedynie zmiany w glikemii po spożyciu produktu, który zawiera 50g przyswajalnych węglowodanów nie uwzględniając jaką porcję zjedliśmy.
3. Regeneracja i sen – jak już pewnie zauważyliście po zarwanej nocce masz jakoś tak większą ochotę na coś słodkiego lub po prostu masz potrzebę jeść więcej, niestety niedobór snu i przemęczenie bardzo negatywnie działa na naszą gospodarkę cukrową, nasz organizm próbuję sobie zrekompensować ten brak energii i robi to przez jedzenie jeśli nie dajemy mu szansy odpocząć.
Dlaczego osoby z insulinoopornością tyją?
Jeżeli nie pojawia się aktywność fizyczna i pomimo rozłożenia glukozy gdzie się da, nadal mamy nadmiar glukozy we krwi, to wtedy insulina zaczyna budować tkankę tłuszczową, bo coś z nią musi zrobić.
Spróbujmy sobie zobrazować jak to wygląda na przykładzie tankowania auta
W momencie kiedy spożywamy posiłek dostarczamy do naszego organizmu przeróżne składniki odżywcze, które ulegają rozpadowi do glukozy, która jest paliwem dla naszego organizmu. Podjeżdża ciężarówka z paliwem z której tankuję się bezpośrednio z cysterny, kierowca niedługo musi jechać dalej w trasę, ale odjedzie dopiero, gdy spuści całe paliwo. w kolejce stoi 10 aut, Pan z obsługi tankuję wszystkie auta po czym zostaje mu jeszcze trochę paliwa z którym nie ma co zrobić, bo wszystkie auta są już zatankowane (nasze tkanki dostały odpowiednią podaż energetyczną), więc czeka pewien czas czy jakieś auta przyjadą ( glukoza krąży w kriwoobiegu) i będzie mógł je zatankować (nasz organizm również oczekuję aktywności fizycznej, aby móc spalić dostarczone przez nas kcal) niestety żadnego auta (naszych tkanek obwodowych) nie może już zatankować, więc przelewa paliwo do kilkunastu karnistrów buduję się z nich górka (czyli tkanka tłuszczowa) za 2 godziny przyjeżdża kolejna ciężarówka w kolejce 20 aut, wszystkie zostały zatankowane, ale niestety więcej chętnych nie było i karnistry, które były wcześniej zalane dalej stoją. Przyjeżdza 3 ciężarówka tym razem było 15 aut, znowu został nadmiar, pracownik niestety musi przelać paliwo do kolejnych karnistrów i górka dalej rośnie ( tkanka tłuszczowa).
Można z tego łatwo wywnioskować, że jeśli cały czas będziemy dostarczać za dużo kalorii nie pozbędziemy się tych karnistrów czyli tkanki tłuszczowej.
Trzeba pamiętać o bardzo ważnej rzeczy nadmiar glukozy krążący w krwioobiegu nie tylko powoduję insulinooporności, ale i też cukrzycę typu II.
Poniżej taka mała ściągawka dla osób z insulinoopornością, które chcą wprowadzić pewne zmiany w swoim życiu, ale nie są gotowe na liczenie kalorii i ładunku glikemicznego.

__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________