ANTYOKSYDANTY – Co skrywa pod sobą ta dziwna nazwa ?
Antyoksydanty, inaczej też zwane przeciwutleniaczami, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w żywności, ich celem jest :
- WALKA Z WOLNYMI RODNIKAMI
- ZWALCZAJĄ STRES OKSYDACYJNY
- OPÓŹNIA PROCES STARZENIA SIĘ ORGANIZMU
- WSPARCIE ODPORNOŚĆ ORGANIZMU
Ale zaraz zaraz, co to znaczy, że jest przeciwutleniaczem ?
To znaczy że blokuję reakcje utleniania w organizmie. Oznacza to, że powstrzymują proces powstawania wolnych rodników, czyli cząsteczek z niesparowanym elektronem. Tworzą się one w procesie oddychania komórkowego. Wolne rodniki biorą udział w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami i w obronie organizmu przed wirusami i bakteriami, więc są nam potrzebne, ale w niedużej ilości. Nadmierna ilość sprzyja rozwojowi cukrzycy, chorób układu krążenia, nawet i powstaniu nowotworów.
Dobrze skoro już wiemy, że nadmiar wolnych rodników jest dla nas niekorzystny to musimy się zastanowić nad tym, co sprzyja ich rozwojowi ?
WOLNE RODNIKI, CO SPRZYJA ICH NADMIERNEMU ROZWOJMOWI ?
- NADUŻYWANIE ALKOHOLU
- TOKSYNY I ZANIECZYSZCZENIE POWIETRZA
- PRZEWLEKŁY STRES
- WYSOKI POZIOM CUKRU WE KRWI
- SPOŻYWANIE W NADMIARZE WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
- ŻYWNOŚCI PRZETWORZONA, BOGATA W CUKRY I ZŁE TŁUSZCZE
- INFEKCJĘ GRZYBICZE, BAKTERYJE, WIRUSOWE
- NADMIERNE OPALANIE SIĘ
- NIEDOTLENIE ORGANIZMU
- NADMIERNE SPOŻYCIE ŻELAZA, MAGNEZU, MIEDZI, CYNKU
- INTENSYWNE I DŁUGOTRWAŁE TRENINGI
- NIEDOŻYWIENIE
- ZANIEDBANIE RYTMÓW OKOŁODOBOWYCH
Każdy z antyoksydantów pełni trochę inną funkcję, dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta była zróżnicowana, bogatoodżwycza, tak abyśmy dostarczali naszemu organizmowi wszystkie potrzebne mu makroskładniki, witaminy i minerały. Przeciwutleniacze dzielimy na :

Wiemy już jak dzielą się antyoksydanty, ale skąd mamy wiedzieć, w jakim stopniu dany przeciwutleniacz walczy z wolnymi rodnikami i wpływa na nasze zdrowie ?
aby się tego dowiedzieć musimy posłużyć się danymi z wskaźnika ORAC.
CZYM JEST WSKAŹNIK ORAC ?
Wskaźnik ORAC jest to (od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (inaczej: pojemność antyutleniająca lub pojemność antyoksydacyjna) w próbkach biologicznych.
JAKIE MAMY ŹRÓDŁA ANTYOKSYDANTÓW :
Głównym źródłem przeciwutleniaczy są warzywa i owoce, ale również : strączki, orzechy, pestki, nasiona, przyprawy, pełnoziarniste produkty zbożowe, oleje roślinne, kawa czy herbata zielona.

ŹRÓDŁA :
https://draxe.com/top-10-high-antioxidant-foods/
https://pl.wikipedia.org/wiki/ORAC
http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPL1-0009-0052
Sinkiewicz I.: Rola rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy w żywności// W : Chemia żywności: Biologiczne właściwości składników żywności. Tom 2/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: WNT, 2015, s.25-46
Czerwiecki L., Współczesne poglądy na rolę przeciwutleniaczy roślinnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, ROCZN . PZH 2009, 60, Nr 3, 201 – 206.