Dieta ma znaczenie

antyoksydanty ZRÓDŁO

ANTYOKSYDANTY – Co skrywa pod sobą ta dziwna nazwa ? 

Antyoksydanty, inaczej też zwane przeciwutleniaczami, są naturalnymi związkami chemicznymi występującymi w żywności, ich celem jest  : 

  • WALKA Z WOLNYMI RODNIKAMI 
  • ZWALCZAJĄ STRES OKSYDACYJNY
  • OPÓŹNIA PROCES STARZENIA SIĘ ORGANIZMU
  • WSPARCIE ODPORNOŚĆ ORGANIZMU 

Ale zaraz zaraz, co to znaczy, że jest przeciwutleniaczem ?

To znaczy że blokuję reakcje utleniania w organizmie. Oznacza to, że powstrzymują proces powstawania wolnych rodników, czyli cząsteczek z niesparowanym elektronem. Tworzą się one w procesie oddychania komórkowego. Wolne rodniki biorą udział w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami i w obronie organizmu przed wirusami i bakteriami, więc są nam potrzebne, ale w niedużej ilości. Nadmierna ilość sprzyja rozwojowi cukrzycy, chorób układu krążenia, nawet i  powstaniu nowotworów. 
Dobrze skoro już wiemy, że nadmiar wolnych rodników jest dla nas niekorzystny to musimy się zastanowić nad tym, co sprzyja ich rozwojowi ? 

WOLNE RODNIKI, CO SPRZYJA ICH NADMIERNEMU ROZWOJMOWI ? 

  • NADUŻYWANIE ALKOHOLU
  • TOKSYNY I ZANIECZYSZCZENIE POWIETRZA
  • PRZEWLEKŁY STRES 
  • WYSOKI POZIOM CUKRU WE KRWI
  • SPOŻYWANIE W NADMIARZE WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
  • ŻYWNOŚCI PRZETWORZONA, BOGATA W CUKRY I ZŁE TŁUSZCZE
  • INFEKCJĘ GRZYBICZE, BAKTERYJE, WIRUSOWE
  • NADMIERNE OPALANIE SIĘ 
  • NIEDOTLENIE ORGANIZMU
  • NADMIERNE SPOŻYCIE ŻELAZA, MAGNEZU, MIEDZI, CYNKU
  • INTENSYWNE I DŁUGOTRWAŁE TRENINGI
  • NIEDOŻYWIENIE
  • ZANIEDBANIE RYTMÓW OKOŁODOBOWYCH

Każdy z antyoksydantów pełni trochę inną funkcję, dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta była zróżnicowana, bogatoodżwycza, tak abyśmy dostarczali naszemu organizmowi wszystkie potrzebne mu makroskładniki, witaminy i minerały. Przeciwutleniacze dzielimy na : 

przeciwutleniacze

Wiemy już jak dzielą się antyoksydanty, ale skąd mamy wiedzieć, w jakim stopniu dany przeciwutleniacz walczy z wolnymi rodnikami i wpływa na nasze zdrowie ? 

aby się tego dowiedzieć  musimy posłużyć się danymi z wskaźnika ORAC. 

CZYM JEST WSKAŹNIK ORAC ? 

Wskaźnik ORAC jest to  (od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) – zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (inaczej: pojemność antyutleniająca lub pojemność antyoksydacyjna) w próbkach biologicznych.

 

JAKIE MAMY ŹRÓDŁA ANTYOKSYDANTÓW : 

Głównym źródłem przeciwutleniaczy są warzywa i owoce, ale również : strączki, orzechy, pestki, nasiona, przyprawy, pełnoziarniste produkty zbożowe, oleje roślinne, kawa czy herbata zielona. 

Poniżej produkty o wysokiej zawartości działań antyoksydacyjnych według skali ORAC.
Warto wzbogacić swoją dietę o te cudowne związki przeciwutleniające.
wskaznik ORAC antyoksydantyy

ŹRÓDŁA :

https://draxe.com/top-10-high-antioxidant-foods/
https://pl.wikipedia.org/wiki/ORAC
http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPL1-0009-0052
Sinkiewicz I.: Rola rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy w żywności// W : Chemia żywności: Biologiczne właściwości składników żywności. Tom 2/ ed. Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Warszawa: WNT, 2015, s.25-46
Czerwiecki L., Współczesne poglądy na rolę przeciwutleniaczy roślinnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, ROCZN . PZH 2009, 60, Nr 3, 201 – 206.

Ilość wyświetleń: 463

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)

Przeczytaj również

Cześć, opowiem Ci krótko o mnie :)

Nazywam się Dominika i jestem dietetykiem klinicznym oraz ogromną pasjonatką zdrowego gotowania. Specjalizuję się w tematyce związanej z jelitami jak: SIBO, IMO, SIFO, IBS, Helicobacter Pylori oraz zaburzeniami gospodarki cukrowej i hormonalnej. Dietetyka jest moją wielką pasją i mam nadzieję, że zainspiruję Cię do dbania o swoje zdrowie i pomogę Ci odzyskać radość z życia :)