Aktualizacja: 05.07.2023
Spis treści:
Czym jest Helicobacter Pylori
Większość z Was pewnie nie pierwszy raz spotyka się z tą nazwą, między innymi wynika to z faktu, że gdy pojawiają się problemy żołądkowo-jelitowe jest ona główną podejrzaną.
Niezwykłość tej bakterii polega na tym, że nie szkodzi jej niskie pH naszego żołądka, inaczej jest u większości bakterii, które w kwaśnym środowisku giną. Helicobacter Pylori uwielbia żyć w bardzo niskim pH. Dodatkowo ta bakteria produkuje enzym zwany ureazą, który rozkłada mocznik na amoniak.
Zadaniem kwas solnego znajdującego się w naszym żołądku jest rozkładanie pokarmu (głównie białka), zabijanie patogenny oraz nie przyjaznych drobnoustrojów.
Jak Helicobacter Pylori wpływa na organizm
Nie u wszystkich zarażonych rozwinie chorobę wrzodową żołądka czy dwunastnicy. Ponad połowa społeczeństwa jest nosicielem H. Pylori, ale tylko mała część rozwinie u siebie zakażenie tą bakterią.
H. Pylori uszkadza błonę śluzową żołądka, zmniejszając jej szczelność. Towarzyszy temu wytwarzanie interleukin prozapalnych IL-6 IL-8, co zwiększa nasilenie stanów zapalnych i intensywność tworzenia procesów nowotworowych.
Helicobacter Pylori po za problemami w układzie pokarmowy doprowadza do :
- niedokrwistość z niedoboru żelaza
- immunologicznej plamicy
- małopłytkowości
- niedoboru witaminy B12
- trądziku różowatego
- przewlekłej pokrzywki idiopatycznej
Objawy jakie daje Helicobacter Pylori
- nudności
- zgaga
- wzdęcia, gazy
- biegunka
- zaburzenia apetytu
- piekący ból w nadbrzuszu
- nieprzyjemny zapach i gorzki smak w ustach
W zaawansowanym stadium występuję wysoka gorączka z wymiotami, silnym osłabieniem i drętwieniem kończyn.
Test na Helicobacter Pylori
Najlepszym sposobem na zdiagnozowanie H. Pylori jest wykonanie jest ureazowego podczas gastroskopii, jest to najbardziej czuła metoda diagnostyczna. Natomiast jeśli nie chcemy udać się na gastroskopie warto w takim wypadku wykonać równie skuteczny test oddechowy z znakowanym moczninkiem. Kolejną propozycją diagnostyczną jest wykonanie testu z krwi na obecność Helicobacter Pylori oraz posiew z kału.
Jak zapobiegać zakażeniu Helicobacter Pylori?
Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, dlatego:
- myj często ręce
- Nie pij z tej samej butelki, co inni
- Nie jedz po kimś
- nie nadużywaj alkoholu
- nie pij nie przygotowanej/ nie przefiltrowanej wody
- dbaj o dietę bogatą w polifenole, antyoksydanty, witaminę C i E.
Dieta w Helicobacter Pylori
Dieta przede wszystkim powinna być łatwo strawna, aby jak najbardziej odciążyć układ pokarmowy. Najlepiej jest jeść około 4-6 posiłków dziennie, nie przejadać się, ani zbytnio nie głodzić, ponieważ w obu sytuacjach żołądek wytwarza większe ilości kwasu, co sprzyja rozwojowi infekcji. Ważne również, aby posiłki nie były zbyt gorące, ani zbyt zimne, aby nie podrażniać żołądka.
Produkty, które są zalecane i nie zalecane przy zakażeniu Helicobacter Pylori
Ważne jest aby ograniczyć produkty takie jak : mocne wywary mięsne i warzywne, napoje gazowane, papierosy, mocną herbatę i kawę, słodyczy, potraw smażonych, roślin strączkowe (oraz inne wzdymające).
Z przypraw unikamy: mocnych, wyrazistych i pikantnych przypraw i ziół oraz tłustych dodatków takich jak chilli, pieprz czy też musztardy i ocet.
Zaleca się spożywanie:
- z nabiału : mleka odtłuszczone, jogurty, kefiry i maślanki.
- z mięs : cielęcinę, chudą wołowinę, indyka, kurczaka i schab. Z ryb powinniśmy unikać .
- Z owoców i warzyw : owoce jagodowe, żurawina, banany, warzywa kapustne ( kapusta, kalafior, brokuł, kalarepa, brukselka, rzepe), marchew, ziemniaki, buraki i pomidory.
- miód
- jajka
- ryby
- tłuszcze z rodzaju NNKT
- Zieloną herbatę
- z ziół stosujmy: bazylię, tymianek, czosnek, pietruszkę, oregano, czystek, kurkumę, cynamon, imbir, kardamon, kolendra, rozmaryn, majeranek, oregano, cząber, szałwia, mięta, lebiodka, anyż czy kminek zawierają one olejki eteryczne o działaniu silnie hamującym wzrost H. pylori
Leczenie i suplementacja w Helicobacter Pylori
Leczenie Helicobacter Pylori wymaga podania antybiotyków oraz leków obniżających kwasowość soku żołądkowego przeważnie przez okres 10-14 dni.
Właściwości bakteriobójcze wykazują tutaj : polifenole, izotiocyjaniany, olejki eteryczne czy laktoferyna.
Substancje wykazujące działanie hamujące rozwój infekcji Helicobacter Pylori
Na pierwszym miejscu znajdzie się :
- mastyks (pistacja kleista) – jeden z najbardziej znanych naturalnych leków przeciwko helicobacter pylorii (jest dobrze przebadana i bezpieczna)
- olejek z drzewa cedrowego
- allicyna
- olejek z oregano
- imbir
- sok z żurawiny
- lukrecja
Probiotyki w Helicobacter Pylori
Probiotyki wykazują potencjał w wspomaganiu leczenia Helicobacter Pylori. Wspomaga zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej podczas eradykacji Helicobacter Pylori z zastosowaniem antybiotyków oraz ogranicza namnażanie się tej patogennej bakterii.
Lactobacillus reuteri DSM 17648 – wiąże i wspomaga zachowanie prawidłowej mikroflory jelitowej podczas eradykacji agregacji patogena w żołądku, a następnie eliminuje z organizmu bez negatywnego wpływu na mikrobiotę jelitową.
Saccharomyces boulardii DBVPG 6763 -Drożdże tymczasowo kolonizują jelito grube, przyczyniają się do ochrony i regeneracji błony śluzowej jelita oraz do zwiększenia aktywności enzymów rozkładających dwucukry
__________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________
Źródło :
- „Mikrobiota przewodu pokarmowego” A. Panasiuk, J. Kowalińska
- https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dietetyczne-sposoby-na-helicobacter-pylori/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32013183/
- https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/choroby/zoladek/134806,helicobacter-pylori
- https://journals.viamedica.pl/gastroenterologia_kliniczna/article/view/43080/31453
- World J Gastroenterol. 2019 „Pathogenesis and clinical management of Helicobacter pylori gastric infection”
One thought on “Helicobacter Pylori – postępowanie”